Gelijkwaardigheidserkenning van een buitenlands diploma of getuigschrift in Vlaanderen
Hebt u een buitenlands diploma of getuigschrift en wilt u in Vlaanderen of in Brussel gaan werken of studeren? In bepaalde gevallen hebt u een gelijkwaardigheidserkenning van uw diploma nodig.
Via de Begeleidingstool van NARIC-Vlaanderen ontdekt u in een aantal stappen of het nodig is om een gelijkwaardigheidserkenning aan te vragen.
Voorwaarden
Met een buitenlands diploma studeren in Vlaanderen
- Wie met een buitenlands diploma wil (verder)studeren in Vlaanderen, heeft in principe geen erkenning van dat diploma nodig. Neem altijd eerst contact op met de onderwijsinstelling zelf.
- Hebt u toch een gelijkwaardigheidserkenning nodig? Zie hieronder bij Procedure.
Met een buitenlands diploma werken in Vlaanderen
- Er zijn enkele buitenlandse diploma’s die automatisch erkend zijn in Vlaanderen. Bijvoorbeeld bepaalde diploma’s uit België, Nederland, Luxemburg en de Baltische staten en bepaalde internationale diploma’s. In dat geval hoeft u geen gelijkwaardigheidserkenning aan te vragen om in Vlaanderen te werken.
- Bij welke instantie u een gelijkwaardigheidserkenning voor uw buitenlands diploma kunt aanvragen, hangt af van welk beroep u wilt uitoefenen en van waar u het diploma behaald hebt. Zie hieronder bij Procedure.
Procedure
Met een buitenlands diploma studeren in Vlaanderen
- Neem contact op met de onderwijsinstelling. De onderwijsinstellingen zijn zelf verantwoordelijk om de waarde van uw buitenlands diploma te bepalen.
- Vraagt de onderwijsinstelling toch een gelijkwaardigheidserkenning van uw diploma? Dan kunt u die gelijkwaardigheidserkenning aanvragen bij NARIC-Vlaanderen op voorwaarde dat u een attest kreeg van uw onderwijsinstelling waarin de doorverwijzing duidelijk vermeld is.
- Wilt u met een buitenlands basisdiploma geneeskunde specialiseren in Vlaanderen? Of wilt u een FWO-beurs aanvragen voor uw doctoraat? Dan hebt u een gelijkwaardigheidserkenning van uw diploma nodig.
- Alle info: Met een buitenlands diploma studeren in Vlaanderen (Vlaanderen.be)
Met een buitenlands diploma werken in Vlaanderen
Via de Begeleidingstool van NARIC-Vlaanderen komt u te weten waar en hoe u uw gelijkwaardigheidserkenning kunt aanvragen.
- Wit u een gereglementeerd beroep uitoefenen met uw buitenlands diploma? Bijv. in het onderwijs, in de gezondheidszorg of een ander gereglementeerd beroep (architect, notaris, ...). Dan hebt u een gelijkwaardigheidserkenning van uw diploma nodig.
- Als u uw diploma behaald hebt binnen de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland, dan moet u de gelijkwaardigheidserkenning van uw diploma aanvragen
- voor een onderwijsberoep: bij het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) van de Vlaamse overheid
- voor een gezondheidszorgberoep: bij het Departement Zorg van de Vlaamse overheid
- voor een andere gereglementeerd beroep: bij de beroepsorganisatie.
- Als u uw diploma behaald hebt buiten de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland, dan kunt u de gelijkwaardigheidserkenning van uw diploma aanvragen bij NARIC-Vlaanderen.
- Als u uw diploma behaald hebt binnen de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland, dan moet u de gelijkwaardigheidserkenning van uw diploma aanvragen
- Wilt u een niet-gereglementeerd beroep uitoefenen in Vlaanderen? Dan kunt u gelijkwaardigheidserkenning aanvragen bij NARIC-Vlaanderen.
- Voor alle info en uitzonderingen, zie: Met een buitenlands diploma werken in Vlaanderen (Vlaanderen.be)
Afhandeltermijn
Hoe lang de aanvraag duurt, hangt af van waar u de gelijkwaarheidserkenning aanvraagt.
Meebrengen
Bedrag
Kost
- Of u al dan niet moet betalen voor de gelijkwaardigheidserkenning van uw diploma, hangt af van waar u de erkenning moet aanvragen.
- In geval van een aanvraag van uw diploma bij NARIC-Vlaanderen, hangt de kostprijs af van het type aanvraag:
- Niveau-erkenning (bijv. ‘bachelor’, ‘master’, ...: 90 euro
- Specifieke erkenning (bijv. ‘bachelor In de ….’, ‘master in de ...’: 180 euro
- Erkenning van een doctoraat: 300 euro.
- Een aantal groepen (o.a. erkende vluchtelingen of subsidiair beschermden, asielzoekers, leefloners, werkzoekenden, personen met een inburgeringscontract, personen met een verhoogde tegemoetkoming, ...) zijn vrijgesteld van de financiële bijdrage. Let op: deze vrijstelling geldt niet als je tot één van deze groepen behoort en als je in het verleden al een aanvraag hebt ingediend voor hetzelfde diploma hoger onderwijs. Meer informatie: Procedure voor vluchtelingen om een buitenlands diploma te laten erkennen door NARIC-Vlaanderen