Hou u stoep sneeuwvrij, daar maakt u iedereen mee blij!

De winter komt er weer aan. Niet alleen wordt het kouder en vroeger donker maar we kunnen ons ook aan ijzel en sneeuwbuien verwachten. Wanneer er sneeuw of ijzel ligt, zijn de inwoners van onze gemeente verplicht om de voetpaden voor hun huizen vrij te maken. Veel mensen ruimen ook hun opritten en tuinpaden. Hiervoor wordt meestal strooizout gebruikt.
Het zout (vrijwel altijd natriumchloride, soms calciumchloride) mengt zich met het aanwezige water (ijs of sneeuw) en vormt zo pekel. Doordat pekel een lager vriespunt heeft dan water, zal dit minder snel bevriezen zodat minder glasheid optreedt.
Maar strooizout is niet ongevaarlijk (vooral calciumchloride) want het is een irriterend product. Als een kind valt op plaatsen waar gestrooid is, kan lokaal en lichte irritatie ontstaan, vooral als er een schaafwond is. Als het kind zijn vingers in de mond steekt, moet er best gespoeld worden met water. Let er ook op dat u niet in bermen of grachten strooit want dan verzilt de bodem. De meeste planten en landgebouwgewassen gedijen niet of minder goed in zilte bodems. Zoutminnende planten krijgen op die bodems dan weer de bovenhand.
Dus kunnen we maar beter het gebruik van strooizout beperken.
- Een eerste mogelijkheid is de laag sneeuw te lijf te gaan met borstel en sneeuwschep. Vooral wanneer de sneeuw nog niet betreden is, is dit een erg gemakkelijke oplossing. U moet zich misschien in het zweet werken, maar het milieu vaart er wel bij. Laat de sneeuw op de stoeprand liggen. Immers, in de goot vormt de sneeuw een barrière voor het smeltwater dat naar de riolering loopt.
- Is de stoep na de veegbeurt niet volledig ijsvrij? Strooi dan op de overgebleven ijsplekken een beetje strooizout.
- Als alternatief kan men ook stroefmakende middelen zoals zand en steengruis gebruiken. Hierdoor wordt een dikke laag ijs beter begaanbaar. Dit mengt men dan eventueel met een minimum aan zout om een optimaal resultaat te bekomen.
- Indien het echt nodig is om te strooien, kan u de hoeveelheid strooizout beperken door preventief te strooien, dus vooraleer het gesneeuwd of geijzelf heeft. Als er nadien zout gebruikt wordt, moet de sneeuwlaag eerst nog wegsmelten en is er meer strooimiddel nodig.
Enkele tips:
- Gebruik een borstel en een sneeuwschep
- Is de stoep niet volledig ijsvrij? Strooi alleen waar nodig is
- Strooi zand om een dikke laag ijs begaanbaar te maken
- Strooi preventief
- Denk aan het milieu: maak matig gebruik van strooizout
- Strooi zout enkel op plaatsen waar gelopen of gereden wordt (en dus niet in bermen of grachten)
Contactinformatie
-
dienst grondgebiedzaken
Pastorijstraat 2
3190 Boortmeerbeek- T 015 51 11 45 optie 3
- ruimtelijkeordening@boortmeerbeek.be
Openingsuren deze week
- Vandaag open van 08:30 tot 12:00, van 13:30 tot 16:00
- Morgen open van 08:30 tot 12:00