Roze zak langer gebruiken maar met nieuwe inhoud

Vanaf 1 maart 2021 voert EcoWerf samen met Fost Plus in onze regio de nieuwe blauwe pmd-zak in. De bekende blauwe kleur van de pmd-zak blijft, alleen de inhoud wijzigt. De ‘P’ van pmd staat dan niet meer voor ‘Plastic flessen en flacons’ maar voor ‘Plastic verpakkingen’. Daarom haalt EcoWerf de gemengde plastic in de roze zak vanaf 1 maart 2021 niet meer op. De laatste ophaling is op 9 februari 2021.
Wel mag je vanaf 1 maart 2021 tot en met einde mei je voorraad roze zakken gebruiken voor de ophaling van pmd. Dat betekent dat je gedurende 3 maanden de nieuwe sorteerregels van de nieuwe blauwe pmd-zak moet toepasen in de roze zak. Omdat alleen de inhoud van de pmd-zak wijzigt, kan je ook je voorraad ‘oude’ pmd-zakken gebruiken tot je een nieuwe rol pmd-zakken nodig hebt.
Van 1 maart tot einde mei kan je met een volledige rol roze zakken terecht op het recyclagepark. Het bedrag van 2,50 euro wordt op je difTar-rekening gezet. Enkel volledige rollen worden teruggenomen, losse roze zakken worden niet teruggenomen.
Met deze regeling zorgen EcoWerf en je gemeente ervoor dat je de roze zak nog enkele maanden verder kan gebruiken.
Welke verpakkingen mogen vanaf 01/03/2021 in de nieuwe blauwe zak?
- Plastic verpakkingen
- Drankkartons
- Metalen verpakkingen
De ‘P’ van pmd staat vanaf 01/03/2021 niet meer voor ‘Plastic flessen en flacons’ maar voor ‘Plastic verpakkingen’ zoals yoghurtpotjes, champignonbakjes, dozen van bv. ijs, emmers voor etenswaren en botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies of plastic omwikkeling van frisdrank mag je vanaf dan bij het pmd sorteren.
Nieuw in de blauwe zak zijn ook zilverkleurige folies, de plastic netjes rond citrusvruchten of ajuin, piepschuimschaaltjes voor vlees en verpakkingschips (schuimpjes opvulmateriaal).
Zakjes samengesteld uit meerdere materialen die niet van elkaar gescheiden kunnen worden (vb. een laag plastic en een laag aluminium), zoals voor natte katttenvoeding, koffie, fruitpockets en drankenzakjes en ook composteerbare plastics horen nog steeds thuis bij het restafval.
De niet-plastic verpakkingen zoals kleine harde plastic, speelgoed en emmers om te kuisen (kleiner dan 10 liter) worden niet meer aan huis opgehaald. Met deze niet-plastic verpakkingen kan je nog wel terecht bij de harde plastics op het recyclagepark.
Steek de verpakkingen niet in elkaar en stop ze niet samen in een dichtgeknoopte zak, want dan worden ze niet herkend in het sorteercentrum en kunnen ze achteraf dus ook niet meer gerecycleerd worden. Doppen kan je beter wel op de plastic flessen en flacons laten zitten, want los in de blauwe zak zijn ze te klein om uit te sorteren en verstoren ze het sorteerproces.
Twijfel je toch nog over een verpakking? Surf dan naar www.denieuweblauwezak.be of www.betersorteren.be en krijg een duidelijke sorteerinstructie per verpakking.
Contactinformatie
-
milieudienst
Pastorijstraat 2
3190 Boortmeerbeek- T 015 51 11 45 optie 3
- milieudienst@boortmeerbeek.be