Vuurtje in de tuin? Niet toegelaten! Kies voor een gezond alternatief
Wat zegt de wet? VUURTJE STOKEN IS VERBODEN?
Een vuurtje stoken in de tuin is nooit zonder risico's. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond, vervuilt de lucht en zorgt voor geurhinder.
De Vlaamse milieuwetgeving (Vlarem) is duidelijk: afval verbranden in open lucht is voor iedereen verboden. Het verbod geldt niet alleen voor het verbranden van papier, plastic, piepschuim. autobanden en andere rommel, maar ook voor het verbranden van biomassaafval zoals gft, houtafval en groenresten. De milieuwetgeving voorziet wel enkele specifieke uitzonderingen. Deze kan je terugvinden op www.stookslim.be. Het gebruik van een sfeerverwarmer of barbecue is wel toegelaten.
Praktisch: sfeerverwarmers, bbq's en kampvuren
DROOG EN ONBEHANDELD
Als je hout verbrandt bij het gebruik van een sfeerverwarmer of BBQ, of om een kampvuur aan te maken, dan mag je enkel voldoende gedroogd hout gebruiken. Vochtig snoeihout en ander nat tuinmateriaal leveren immers veel meer ook op. Doordat de temperatuur relatief laag blijft, bevat die rook ook veel meer schadelijke stoffen.
Gevernist, geverfd of geïmpregneerd hout mag je nooit verbranden. Hetzelfde geldt voor triplex, vezelplaat en alle andere samengestelde houtproducten. Dit soort afval kun je kwijt op het recyclagepark van je gemeente. Om een vuur aan te maken gebruik je klein aanmaakhout of aanmaakblokje die je in de winkel kunt kopen. Gebruik geen krantenpapier, benzine, brandspiritus of paraffineblokjes. Hou ook rekening met de weersomstandigheden en de windrichting. Je kunt beter niet stoken bij windstil en mistig weer.
Blijf in de buurt!
Laat een kampvuur nooit onbewaakt brand of smeulen. Je weet maar nooit. Gun het vuur ook de tijd om vanzelf te doven. Let extra op als er kinderen in de buurt zijn. Een ongeluk is gauw gebeurd.
PREVENTIE
KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF
Voor de verwijdering van alle afvalstoffen bieden de Vlaamse gemeenten milieuvriendelijke oplossingen aan. Denk maar aan het recyclagepark, de kringwinkel en de verschillende selectieve huis-aan-huisophalingen. Bovendien kun je heel veel afval makkelijk voorkomen.
Door zorgvuldig te sorteren zorg je ervoor dat het grootste deelvan je afval een nieuw leven krijgt. De rest wordt verwerkt in speciale afvalverbrandingsinstallaties met geavanceerde rookgaszuivering en energierecuperatie. Zo is zelfs je restafval nuttig.
Contactinformatie
-
milieudienst
Pastorijstraat 2
3190 Boortmeerbeek- T 015 51 11 45 optie 3
- milieudienst@boortmeerbeek.be